Gouden Ludo 2020

Ondanks enige vertraging en met een aangepaste nominatieprocedure omwille van covid-19, zijn de winaars van de twaalfde editie van de Gouden Ludo bekend gemaakt. Ook dit jaar waren er weer drie familie- en drie experttitels genomineerd. We stellen ze hieronder graag aan je voor.

De Crew: Op weg naar de 9e planeet

De Crew: Op weg naar de negende planeetWinnaar 'Familie'

Als lid van De Crew moet je samen missies vervullen om de verschillende opdrachten te doen slagen. Hoeveel en hoe moeilijk deze opdrachten zijn kan je zelf bepalen door te kiezen uit maar liefst 50 verschillende missies.

Het spel zelf draait om het halen van slagen met een aparte kleur als troefkaart. Hoewel het een coöperatief spel is mogen spelers tussendoor niet met elkaar communiceren. Wel mag je in de meeste missies 1 keer informatie met je mede-crewleden delen over 1 specifieke kaart.

Door de verschillende moeilijkheidsgraden en het samenwerken is dit een ideaal kaartspel om nieuwe spelers kennis te laten maken met het principe van slagen halen en de bijbehorende strategieën. Anderzijds geven de latere missies zeker voldoende uitdaging voor de meer ervaren spelers!

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

In het coöperatieve slagenspel De Crew ga je met je medespelers uitdagende missies aan in de ruimte. Per ronde speelt iedereen kaarten uit, waarbij de speler van de hoogste kaart alle kaarten krijgt. De missies bepalen echter specifiek wie welke kaarten moet krijgen. Er zijn in totaal 50 missies, die steeds moeilijker worden. De combinatie van slagenspel, deductie en coöperatief spelen is uniek. Alleen door je teamgenoten goed aan te voelen kun je alle missies van De Crew verslaan.

Door de verschillende moeilijkheidsgraden en het samenwerken is dit een ideaal kaartspel om nieuwe spelers kennis te laten maken met het principe van slagen halen en de bijbehorende strategieën.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

De Gouden Ludo trofee zou bij ons op de receptie komen te staan, naast de trofee van vorig jaar.

Categorie 'familie'

999 Games, 2020

999 Games

Thomas Sing

Marco Armbruster

2-5 spelers

vanaf 10 jaar

20 minuten

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk KoninkrijkGenomineerd 'Expert'

Op het einde van het Karolingische rijk trachten de spelers als architecten indruk te maken op de koning. Bewezen loyaliteit van een speler wordt aangeduid op een afzonderlijk scorespoor. Als een speler niet loyaal is, betaalt hij geen belastingen en kan hij ook handelen op de zwarte markt, hetgeen voordelig is. Echter verliest hij wel punten, terwijl een loyale speler daarentegen punten wint.

Elke beurt kiest een speler een locatie op het speelbord waar hij een arbeider in de eigen kleur plaatst. Hoe meer arbeiders van een speler op eenzelfde locatie staan, hoe meer voordelen de betrokken speler op deze locatie verwerft. Te veel arbeiders van een speler op een locatie, lokt evident de nodige aandacht waardoor andere spelers deze arbeider gevangen kunnen nemen! Ook een bijdrage aan de bouw van de grote kathedraal kan op goedkeuring van de koning rekenen. Maar ook de belastingontvanger eist uiteraard zijn deel op. Als je beslist om geld op te halen bij het belastingkantoor, verlies je echter wel van je loyaliteit.

In dit werkverschaffingsspel komt het erop aan overwinningspunten te verdienen door slim je arbeiders in te zetten, dit totdat een vooraf aantal gebouwen zijn opgericht. Het aantal arbeiders en locaties is trouwens beperkt, zodat elke zet belangrijk is. Voor de doorwinterde speler bestaat er een variant (spelersborden met unieke eigenschappen) en ook een solospel is mogelijk.

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

In Architecten van het Westelijk Koninkrijk word je meegenomen naar het jaar 850. Als architect probeer je indruk te maken op de koning. Het spelprincipe is eenvoudig. Elke beurt plaats je een arbeider op het speelbord en hoe meer arbeiders je op één locatie plaatst, hoe meer voordelen je hieruit kan halen. Tijdens het spel moeten spelers morele beslissingen nemen en aan het einde van het spel wordt je loyaliteit gewaardeerd. Architecten van het Westelijk Koninkrijk moet je een keer gespeeld hebben, omdat het spel eenvoudige acties heeft, veel interactie tussen de spelers brengt en een overzienbare complexiteit biedt. Een spel duurt ongeveer 60 minuten en is vergeleken met veel expertspellen snel te leren en te spelen.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

Deze krijgt een plaats in onze trofeekast, zo dat we elke keer een gevoel van trots krijgen als we erlangs lopen.

Categorie 'expert'

White Goblin Games, 2020

White Goblin Games

Shem Phillips, S J Macdonald

Mihajlo Dimitrievski

1-5 spelers

vanaf 12 jaar

90 minuten

De Zoektocht naar El Dorado

WingspanGenomineerd 'Expert'

In ‘De zoektocht naar El Dorado’ moet je je snelheid, je pad door de jungle en je expeditieleden (“Aangenaam gezelschap, zo’n miljonairsdochter, maar houdt ze ons niet te veel op?”) zorgvuldig kiezen. De meeste goudzoekers blijven immers met lege handen achter…

In speltermen? Een deck builder! Eentje waarin je je expeditie zo snel mogelijk van punt A naar… El Dorado verplaatst. Het traject loopt over verschillende borden, die je elk spel anders kan schikken. Misschien kan die miljonairsdochter de ene keer wel een propellervliegtuig voor je regelen, de andere keer neem je toch beter een kapitein mee…

‘De zoektocht naar El Dorado’ is een geslaagd, knap vormgegeven bordspel: een korte spelduur en eenvoudige spelregels voor met de kinderen dat tegelijkertijd uitdagend en variabel genoeg is voor meer ervaren spelers.

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

De Zoektocht naar El Dorado is een avontuurlijk bordspel, waarin je als eerste bij de stad van goud probeert te komen. Bij deze titel wordt een deckbuilding-mechaniek gecombineerd met een racespel. Per beurt worden kaarten gespeeld om verder door de jungle te reizen en om nieuwe kaarten erbij te kopen. De Zoektocht naar El Dorado is een uitdagend, maar ook toegankelijk familiespel. Het is makkelijk te leren en daarom een uitstekende introductie tot wat meer strategische spellen.

De zoektocht naar El Dorado is een geslaagd, knap vormgegeven bordspel: een korte spelduur en eenvoudige spelregels voor met de kinderen dat tegelijkertijd uitdagend en variabel genoeg is voor meer ervaren spelers.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

De Gouden Ludo trofee zou bij ons op de receptie komen te staan, naast de trofee van vorig jaar.

Categorie 'familie'

999 Games, 2020

999 Games

Reiner Knizia

Vincent Dutrait

2-4 spelers

vanaf 10 jaar

40 minuten

Tiny Towns

Tiny TownsGenomineerd 'Familie'

Iedereen luistert in spanning wanneer de ‘Master Builder’ het volgende bouwmateriaal laat aanrukken. Na wat gejuich of gezucht hoor je het kraken van hersenen die patronen maken van glas, baksteen, metaal en andere grondstoffen. In een mum van tijd rijzen de gevarieerde gebouwen uit de grond. Elk dorpje vertoont al snel z’n eigenheid en wordt hoe langer hoe waardevoller. Als bouwer wring je op je laatste stukjes vrije bouwgrond liever nog een mooi monument dan een waardeloos kot. De volgende keer is het aanbod architectenplannen helemaal anders en zo bouw je telkens een ander klein dorp in ‘Tiny Towns’.

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

In Tiny Towns bouw je als burgemeester je kleine stad op. Plaats grondstofblokjes op je bouwplaats en bouw met de juiste combinaties de mooiste gebouwen. Tiny Towns heeft eenvoudige spelregels waardoor je snel kunt beginnen met spelen. Je zult dus vooruit moeten denken om zoveel mogelijk gebouwen te kunnen bouwen. Het spel lijkt eenvoudig, maar spelenderwijs kom je erachter dat je aan het begin van het spel jouw gebouw toch beter ergens anders had kunnen plaatsen. In Tiny Towns word je betoverd door bijzondere wezens, fantastische gebouwen, de herspeelbaarheid en de uitdaging.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

Deze krijgt een plaats in onze trofeekast, zo dat we elke keer een gevoel van trots krijgen als we erlangs lopen.

Categorie 'familie'

White Goblin Games, 2020

White Goblin Games

Peter McPherson

Matt Paquette

1-6 spelers

vanaf 10 jaar

45 minuten

Fuji Koro

Fuji KoroGenomineerd 'Expert'

Je bent een samoerai rond het jaar 1700. De Shogun heeft je, samen met je mede-samoerai, opgedragen om zoveel mogelijk waardevolle voorwerpen te redden uit de tempels gelegen in een vulkaan die op het punt van uitbarsten staat.

Gaandeweg zullen jullie de vulkaan ontdekken, voorwerpen verzamelen, en je uitrusting (sandalen, zwaard en helm) verbeteren. Met je sandalen kan je over lava bewegen, met je zwaard kan je aanvallen en je helm dient als verdediging. Maar opgepast voor de draken die zich ook in de vulkaan bevinden! Sommige zijn zo sterk dat je zal moeten samenwerken om ze te verslaan.

Nadat iemand een puntentotaal heeft gescoord van 30 of meer vangt het tweede deel van het spel aan, de vulkaan staat op het punt uit te barsten! Het is nu zaak tijdig uit de vulkaan te ontsnappen en je waardevolle voorwerpen aan de Shogun aan te bieden. Het spel heeft zowel een coöperatieve als een competitieve variant.

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

Fuji Koro combineert zeer mooi elementen van dungeon crawlers met die van traditionele bordspellen. Zo kan je tegen draken vechten, magische voorwerpen ontdekken, en nieuwe grotten bezoeken, maar je gaat ook je eigen voorwerpen maken door grondstoffen te verzamelen. Bovendien verzamel je tijdens het spel ook punten en probeer je je grondstoffen zo in te zetten dat je op het einde van het spel nog krachtige magische voorwerpen hebt die bonuspunten opleveren. Na een puntentotaal van 30 begint fase 2 van het spel. Tijdig ontsnappen van de uitbarsting om je voorwerpen aan de Shogun aan te bieden. Het spel kan zowel competitief als coöperatief gespeeld worden, met 1 tot 6 spelers. Geen enkel spel zal hetzelfde zijn.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

De trofee krijgt een plaatsje in ons kantoor zodat alle medewerkers deze kunnen bewonderen.

Categorie 'expert'

Game Brewer, 2019

Game Brewer

Jerome Demeyere

Miguel Coimbra

1-6 spelers

vanaf 12 jaar

30 minuten/speler

The Magnificent

The MagnificentGenomineerd 'Expert'

In The Magnificent proberen spelers magnifieke circusacts op te voeren door een podium te geven aan de beste artiesten

Elke beurt neem je een gekleurde dobbelsteen uit de voorraad. Hoe hoger de waarde, hoe sterker je actie, maar hoe duurder de actie wordt. Neem je meerdere dobbelstenen van dezelfde kleur in een ronde, dan mag je de waardes ervan bij elkaar optellen. Kies je voor vele kleine shows of ga je net voor een grootse finale? Diegene die de meeste tickets kan verkopen wint!

The Magnificent speelt vlot met zowel lange termijn als korte termijndoelen. Het gebruik van de dobbelstenen is weldoordacht waarbij de geluksfactor minimaal is. Iedere speler heeft ook zijn eigen kleine voordelen bij de start van het spel wat de herspeelbaarheid ten goede komt. Visueel spatten de felle kleuren van het spelbord af.

Waarom moet je het genomineerde spel spelen? Wat maakt het bijzonder?

Balanceren op een koord is niet alleen weggelegd voor de artiesten in dit spel. Terwijl je met behulp van de gemeenschappelijke voorraad dobbelstenen je circus beheert, dien je ook een heleboel beslissingen te nemen. De puzzel om de juiste artiest, tent, samenstelling van je kamp samen te stellen zal je dus lastige beslissingen voorschotelen, maar het zal je ook een grote voldoening oplevering als je met je show de tegenstand wegblaast. Verschillende strategieën kunnen naar de overwinning leiden en na elke ronde kies je zelf welke puntentelling voor jou is weggelegd. We zijn ook uitermate gecharmeerd door het systeem waarbij je dobbelstenen kan "opbouwen" om steeds krachtigere acties te nemen, maar de kostprijs hiervan zal ook aanzienlijk oplopen, dus je moet ondertussen ook je financiën in de gaten houden.

Waar zou de trofee een plaats krijgen als je de Gouden Ludo zou winnen?

Onze eerste Gouden Ludo gaat een plaatsje krijgen in de spellenkast naast onze winnaar The Magnificent.

Categorie 'expert'

Jumping Turtle Games, 2019

Hydra Games Distribution

Eilif Svensson, Kristian Amundsen Østby

Martin Mottet

1-4 spelers

vanaf 14 jaar

60-90 minuten