Gouden Ludo 2024


Ook dit jaar reiken we als FORUM-Federatie vzw weer de Vlaamse spellenprijs voor beste expert-spel en beste familiespel uit.  Spelliefhebbers uit Vlaanderen en Brussel kunnen de door uitgevers, fabrikanten en spelmakers voorgedragen spellen spelen en beoordelen. Op basis van hun beoordeling zal in augustus 2024 een top 3 worden opgesteld voor elke categorie. Vervolgens kunnen alle spelliefhebbers terug hun stem uitbrengen. 


De prijsuitreiking zal plaatsvinden op Spel 2024, dat doorgaat in Hal 3 van Antwerp Expo op 23 en 24 november 2024.   
Wil je graag dat we met alle genomineerden spellen van de Gouden Ludo op jouw club langskomen? Contacteer ons dan even om de mogelijkheden te bekijken!

Evenementen

Zaterdag 1 juni 2024

Spellendag 't Spionneke

15u - 0u00

Houtmere 27

2070 Zwijndrecht

Alle ingezonden spelen

Familiespellen

Amygdala

Uitgever: Game Brewer

Spelers: 2-4

Duur: 90

Auteur: Wolfgang Kramer, Michael Kiesling

Illustrator: Anastasia Cartovenco

Leeftijd: 10 +

In het abstracte strategiespel Amygdala strijden spelers om de controle over verschillende regio's, elk geassocieerd met een emotie.

De speler met de meeste emoties in elke regio kan aan het einde van het spel grote punten scoren, maar alleen als hij erin slaagt om een emotietegel die bij de regio hoort die hij wil scoren vrij te spelen en te plaatsen.

Audition

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2-6

Duur: 20

Auteur: Robert Brouwer

Illustrator: Julia Korner

Leeftijd: 8+

In het spel Audition ben je een dirigent die op zoek is naar talent. Je wil echter uitsluitend solisten of kwartetten dirigeren. Aan het einde van het spel verdien je alleen punten voor setjes van vier muzikanten met hetzelfde nummer of voor solo muzikanten.

Boeboeks, de grote oversteek

Uitgever: Pelckmans

Spelers: 2+

Duur: 20

Auteur: Marc De Bel

Illustrator: Frieda Van Raevels Cartovenco

Leeftijd: 4+, 8+

Dit fantastimastische gezelschapsspel neemt je mee naar de vuilnisbelt aan de rand van het Biezebos, waar de Boeboeks zich geregeld rot amuseren.

Met alles wat je in de doos vindt, kun je kiezen uit twee spelvormen naargelang de leeftijd van de spelers. De oversteek maken kan al vanaf 4 jaar. Op een speelse manier leren de kleinste keutels kleuren en voorwerpen herkennen en benoemen en ontwikkelen ze richtinggevoel. Maar ook voor minder kleine keutels vanaf 8 jaar is dit een doosje boordevol pret. 

Bosbuit

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2-4

Duur: 30

Auteur: Rodrigo Rego

Illustrator: Nuria Aparicio

Leeftijd: 10+

Bosbuit is een vrolijk bouw- en planningsspel, waarin je een eigen bos creëert en voor elk van je dieren paden naar het meest waardevolle voedsel legt. Elke beurt voeg je een kaart aan je bos toe, dat 4 bij 4 groot mag worden. Kaarten tonen dieren of bospaden waar ze voedsel kunnen vinden. Voor elk dier moet je een pad vormen zodat het uitsluitend het beste voedsel verzamelt. Help jij hen het beste om de winter door te komen?

Bounty Hunters

Uitgever: Asmodee

Spelers: 2-6

Duur: 20

Auteur: Frédéric Henry

Illustrator: Derek Laufman

Leeftijd: 10+

Rekruteer de beste premiejagers en neem prestigieuze rebellenhelden gevangen in dit snelle ontwerpspel!

Cora Quest

Uitgever: Jumping Turtle

Spelers: 1-4

Duur: 45

Auteur: Cora en Dan Hughes

Illustrator: 

Leeftijd: 6+

Ontdek de betoverende wereld van een coöperatief dungeon crawler spel dat zowel jong als oud betovert! Dit spel nodigt uit tot een avontuur vol ontdekkingen in een mysterieus doolhof.
In CoraQuest bundelen spelers hun krachten om vier avonturiers te leiden door een donkere kerker. Ze ontwijken vallen, vinden verborgen schatten, bestrijden angstaanjagende monsters en soms moeten ze zelfs een gnome genaamd Kevin redden.

Diced Veggies

Uitgever: Happy Meeple games

Spelers: 1-4

Duur: 30

Auteur: Jory, Rowan en Josh Cappel

Illustrator: Claire Lin

Leeftijd: 6+

Kun jij de weg naar de overwinning hakken?

Pak het hakmes en begin te hakken… Schuif letterlijk de dobbelstenen opzij die je nodig hebt voor je recepten. Bereid overheerlijke maaltijden van over de hele wereld, verbeter ze voor extra punten en laat je tegenstanders zien dat jij de scherpste chefkok bent!

Drakenherders

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2-4

Duur: 20

Auteur: Michael Menzel

Illustrator: Michael Menzel

Leeftijd: 8+

 De spelers zijn magiërs die als taak hebben gekregen om op jonge draken te passen. Wie aan de beurt is neemt ten hoogste 3 drakenkaarten in zijn hand. Daarna probeert hij drakenkaarten uit zijn hand voor zich neer te leggen, waar hij direct punten voor krijgt. Hoeveel draken en van welke kleur hij mag neerleggen, wordt door de achterkanten van de 2 stapels van het magische boek bepaald. En die veranderen tijdens het spel als gevolg van de acties van de spelers voortdurend. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint!

Exoplanet

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2-4

Duur: 45

Auteur: Klaus-Jurgen Wrede

Illustrator: Piotr Rossa

Leeftijd: 10+

Concurreer met elkaar bij het verkennen van een pas ontdekte planeet, het zoeken naar bouwmateriaal en het delven van energiestenen en metaal. Je doel is om zoveel mogelijk aan het bouwen van een stad bij te dragen. Onderweg ontdek je nieuwe diersoorten, bouw je koepels en zonnepanelen en krijg je te maken met sabotage, tornado‘s en herhaaldelijke stroomuitval.

Forest Shuffle

Uitgever: Asmodee

Spelers: 2-5

Duur: 60

Auteur: Kosch

Illustrator: Toni Llobet en Judit Piella

Leeftijd: 10+

In Forest Shuffle plant je bomen in jouw bos en voeg je verschillende dieren, planten en paddenstoelen toe. Hiermee creëer je een leefgebied voor planten en dieren dat ecologisch in balans is.

Harmonies

Uitgever: Asmodee

Spelers: 1-4

Duur: 30

Auteur: Johan Benvenuto

Illustrator: Maëva Da Silva

Leeftijd: 10+

In Harmonies bouw je een landschap op je bord door sets van 3 fiches te plaatsen en bossen, bergen, velden en steden te maken.
Selecteer vervolgens de juiste Animal-kaarten en reproduceer hun habitats zodat ze je regio bevolken.

Hens

Uitgever: Happy Meeple games

Spelers: 1-4

Duur: 20

Auteur: Giampaolo Razzino

Illustrator: Marco Salogni

Leeftijd: 10+

In Hens ben je een kippenfokker!

Elke ronde speel je een hen uit je hand in een poging om een harmonieus erf met meerdere rassen tot stand te brengen. De regels om kaarten te leggen zijn relatief eenvoudig, maar de uitdaging ligt in het vormen van grote groepen hennen van hetzelfde ras.

Op het einde van het spel ontvang je punten voor je grootste groep hennen van hetzelfde ras op je erf, voor je haan en voor de doelkaart. Sommige zeldzame rassen leveren ook medailles op, die punten waard zijn op het einde van het spel.

Inside Job

Uitgever: 999 Games

Spelers: 3-5

Duur: 20

Auteur: Tanner Simmons

Illustrator: Marek Blaha

Leeftijd: 10+

Inside Job is een bijna coöperatief kaartspel, waarin iedere speler een geheime rol heeft. Iedereen is agent, op één na, de infiltrant. Die probeert onopgemerkt de missies van de agenten te saboteren. De agenten winnen als ze voldoende missies hebben volbracht, terwijl de infiltrant wint als hij voldoende koffers heeft verzameld. Lukt dat zowel de agenten als de infiltrant niet, dan moet een stemming uitkomst bieden. De agenten winnen dan als de infiltrant de meeste stemmen krijgt!

De kiekeboes, de verjaardagstaart

Uitgever: Pelckmans

Spelers: 2-6

Duur: 45

Auteur: Pelckmans

Illustrator: Merho

Leeftijd: 8+

Het verjaardagsfeest van Fanny dreigt in het honderd te lopen, omdat iedereen vergeten is om de taart op te halen bij Bakkerij Bastaart. Wat een flater! De Kiekeboes moeten hun beste beentje voorzetten om van Fanny's verjaardag toch een succes te maken en de taart tijdig op het feest te krijgen.

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2

Duur: 45-60

Auteur: Wolfgang Warsen

Illustrator: Dennis Lohausen

Leeftijd: 10+

Op het marktplein van Kakelenburg heerst bedrijvigheid. De spelers kruipen in de huid van 2 kwakzalvers, die met veel bombarie en geschreeuw om de aanwezige toeschouwers strijden. Aan beide kanten is uiterste concentratie vereist, want elke actie wordt nauwkeurig door de concurrent geobserveerd. Beide spelers proberen de nog twijfelende patiënten naar hun kraam te lokken, want elke patiënt die een speler behandelt, geeft hem meer aanzien in het gildenhuis van de kwakzalvers. Wie van jullie wordt de volgende gildenmeester van de Kwakzalvers van Kakelenburg?

Maple Valley

Uitgever: Happy Meeple games

Spelers: 1-5

Duur: 60

Auteur: Roberta Taylor

Illustrator: Shawna JC Tenney

Leeftijd: 8+

Tijdens het jaarlijkse Lente Festival van Maple Valley komen vrienden samen die de warme maanden verwelkomen, en je hebt niet veel tijd om het festival voor te bereiden!

Terwijl de volwassenen het dorp klaarmaken, is het aan de jongste (en snelste) bosdieren van ieder hol om door de bloeiende bossen te klauteren om de laatste taken af te ronden om het festival succesvol te maken.

Maple Valley speelt zich af in de betoverende wereld van Creature Comforts. Het is een spel waarin je paden bewandelt, vrienden vindt en een nieuw begin viert voor 1-5 dieren.

Mind Cycling

Uitgever: Mind Cycling

Spelers: 2-6

Duur: 20-60

Auteur: Philippe Scheinok

Illustrator: Marion

Leeftijd: 10+

Een bordspel met een realistische aanpak geïnspireerd op de professionele wielerwereld.


Het doel van het spel is simpel: als eerste de finish bereiken, maar ook de beste teammanager worden.

Mlem

Uitgever: Asmodee

Spelers: 2-5

Duur: 30-45

Auteur: Reiner Knizia

Illustrator: Joanna Rzepecka

Leeftijd: 8+

MLEM: Space Agency is een bordspel voor het hele gezin waarbij een beetje dobbelgeluk en de juiste tactiek je leven kan redden in het heelal. Je stapt in de pootafdrukken van onverschrokken kapiteins van kosmische expedities. Maar wacht even, dit zijn geen gewone ontdekkingsreizigers - het zijn katten! En katten hebben 7 levens dus durven ze al eens wat risico's nemen. Maar hun onhandigheid en overmoed kan leiden tot chaotische 'katastrofes'.

Mycelia

Uitgever: Ravensburger

Spelers: 1-4

Duur: 45

Auteur: Daniel Greiner

Illustrator: Justin Chan

Leeftijd: 9+

Myceliais opgebouwd rond het populaire spelmechanisme ‘deckbuilding’, maar dan in een eenvoudige en spannende uitvoering voor het hele gezin. Doel van het spel is, alle dauwdruppels op de juiste plek op het spelbord te krijgen en ze daarna naar de tempel weg te spelen. Dankzij het eenvoudige spelprincipe is dit spel ideaal om bekend te worden met de wereld van de deckbuilding spellen.

Pick a Pen: Tuinen

Uitgever: 999 Games

Spelers: 2-4

Duur: 15-30

Auteur: Reiner Knizia

Illustrator: Marlies Barends

Leeftijd: 8+

Vul tuinen met een enkele kleur of juist met 5 verschillende. Zet er passende bloemen en bomen in, en scoor zo de meeste punten! Kies steeds 1 van de gerolde kleurpotloden en kleur het op de betreffende zijde aangegeven aantal velden op de tuinen in. Afhankelijk van het gekozen scorevel verdien je op verschillende manieren punten. Heb jij aan het einde de meeste punten?

Point city

Uitgever: White Goblin

Spelers: 1-4

Duur: 15-30

Auteur: Molly Johnson, Robert Melvin & Shawn Stankewich

Illustrator: Dylan Mangini

Leeftijd: 10+

Van het designteam dat de grote hit Point Salad heeft bedacht. Point City is een snel en leuk bouwspel voor het hele gezin! Er zijn meer dan 150 unieke bouwkaarten, dus je kunt elke keer dat je speelt een compleet andere stad creëren!

Pyramido

Uitgever: White Goblin

Spelers: 2-4

Duur: 45

Auteur: Ikhwan Kwon

Illustrator: The Creation Studio

Leeftijd: 8+

In Pyramido bouw je in 4 fases een piramide van 4 lagen. Elke beurt bouw je aan je piramide en voeg je een schakel toe. Om een piramide van dit formaat te bouwen, moeten de lagen goed in elkaar zitten en ben je verplicht je te houden aan de bouwregels. Een familiespel voor 2-4 spelers van 8 jaar en ouder.

Rolling heights

Uitgever: White Goblin

Spelers: 1-4

Duur: 60

Auteur: John D Clair

Illustrator: Kwanehai Moriya

Leeftijd: 10+

In Rolling Heights rollen spelers arbeiders in de vorm van meeples. Staande meeples werken die dag hard en leveren speciale acties en bouwmaterialen, terwijl liggende meeples niets opleveren. Je kunt altijd je geluk op de proef stellen voor betere worpen, maar je kunt daarmee ook waardevolle materialen verliezen die je nodig hebt om nieuwe gebouwen te bouwen. Door gebouwen te voltooien, krijg je prestige en nieuwe arbeiders om je te helpen nog grotere gebouwen te bouwen, waaronder wolkenkrabbers.

Royal: Party at Louis'

Uitgever: Jolly Dutch

Spelers: 1-4

Duur: 20

Auteur: Wouter van Strien

Illustrator: Zhenya Lyapina

Leeftijd: 8+

Spelers nemen 3 versnaperingen van het dienblad door een rij of kolom te pakken. Deze versnaperingen moeten verdeeld worden over hun edelen. Wanneer je een edel blij gemaakt hebt door te leveren waar ze om vragen, dan mag je die edele scoren. De speler die de meeste edelen gescoord voordat het feest is afgelopen, wint het spel.

Run Bunny Run

Uitgever: HenMar

Spelers: 2-5

Duur: 15

Auteur: Kees Meis & Dennis Merkx

Illustrator: Klemens Franz

Leeftijd: 8+

In Run Bunny Run is één speler het konijn dat naar huis probeert te komen, en de rest zijn hongerige wolven! De wolvenspelers bewegen door kaarten te plaatsen die laten zien waar hun volgende zet zal zijn (vergelijkbaar met Wings of War), en ze werken als een groep om het konijn in het nauw te drijven. De konijnenspeler beweegt zich ten opzichte van de wolven en probeert een weg door het gevaar en naar de veiligheid van hun konijnenhol te vinden. Ben jij de jager of de opgejaagde?


  Schnitzeljacht

  Uitgever: White Goblin

  Spelers: 2-5

  Duur: 15

  Auteur: Brett J. Gilbert & Matthew Dunstan

  Illustrator: Nele Brönner

  Leeftijd: 8+

  In Schnitzeljacht jaag je op prooien. De grote roofdieren winnen van de kleinere roofdieren, maar de kleinere roofdieren leveren aan het einde van een ronde meer punten op. De speler die als eerste 5 voedselfiches verovert, wordt gekroond tot koning van de roofdieren!


   Sea salt & paper

   Uitgever: Gameinbiz

   Spelers: 2-4

   Duur: 30

   Auteur: Bruno Cathala & Théo Rivière

   Illustrator: P.-Y. Gallard & L. Derainne

   Leeftijd: 8+

   Een paar fijn gevouwen papiertjes en er komt een heel zee-universum tot leven. Creëer je eigen oceaan. Stel je hand samen, leg kaarten neer voor hun effect, en beslis of je de ronde wilt beëindigen. Maar je moet kiezen: de ronde onmiddellijk stoppen of de anderen een extra beurt geven om te proberen de kloof te vergroten. Is het het risico waard?

   SIXTO

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-6

   Duur: 15

   Auteur: Steffen & Florian Benndorf

   Illustrator: Christian Opperer

   Leeftijd: 8+

   In SIXTO ben je continu op zoek naar de juiste balans tussende juiste kruisjes zetten en de voortgang op je scoreblad. Kruis de meeste getallen aan, zonder dat je punten verliest!

   Stapel stad

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 2-4

   Duur: 45

   Auteur: Reiner Knizia

   Illustrator: Francesco De Benedittis

   Leeftijd: 8+

   In Stapelstad ben je een aannemer die een woonwijk gaat bouwen. Je probeert de beste stukken grond uit te kiezen waarop je huizen kunt bouwen.

   StatYou

   Uitgever: Cinnamon Games

   Spelers: 3-12

   Duur: 30

   Auteur: Herbey en Lisa Donkers

   Illustrator: Jeanine Donkers

   Leeftijd: 10+

   In dit unieke spel neem je om de beurt de rol van de beeldhouwer op je. Je ontvangt een combinatie van kaarten die je moet uitbeelden door een andere speler als standbeeld te gebruiken en in de meest perfecte en komische houding te zetten. Maar hier komt het leuke gedeelte: jij hoeft niet zelf in de gekke poses te staan!

   Survive The Serengeti

   Uitgever: HenMar

   Spelers: 2-5

   Duur: 15

   Auteur: Tom Cox

   Illustrator: Michel Chabaneau

   Leeftijd: 8+

   Een kaartspel voor 2-5 spelers, waarbij elke speler begint met een identieke hand gnoes genummerd van 1-12. Elke beurt wordt er een roofdier onthuld waardoor een speler een kaart moet weggooien als hij de ongelukkige speler is die verkeerd heeft geraden. Alle spelers kiezen en onthullen dan tegelijkertijd één van hun gnoes, in de hoop niet geluncht te worden.

   Dit spel zit vol met dubbel denken, bluffen en het lezen van je tegenstander.

   Terra Nova

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 2-4

   Duur: 60-90

   Auteur: Andreas Faul

   Illustrator: Loïc Billiau & Lukas Siegmon

   Leeftijd: 10+

   Bouw gebouwen en ontdek nieuwe gebieden in een vreedzame competitie met de andere volkeren. Gebruik de vaardigheden van jouw volk zo slim mogelijk zodat je aan het einde van het spel het grootste gebied controleert en de meeste punten hebt verzameld!

   The isle of cats

   Uitgever: Intrafin

   Spelers: 2-4

   Duur: 30-60

   Auteur: Frank West

   Illustrator: Dragolisco

   Leeftijd: 8+

   Ontdek de magie van kattenredding! De Isle of Cats - het ultieme avontuurlijke bordspel! The Isle of Cats is een competitief, card-drafting, polyomino kattenplaats-bordspel.

   Dit spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers en biedt tevens een boeiende solo- en familievariant. Zelfs de meest doorgewinterde spelers worden uitgedaagd met een extra modus die hun vaardigheden op de proef stelt!

   Trekking trough history

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 2-4

   Duur: 30-60

   Auteur: Charlie Bink

   Illustrator: Eric Hibbeler

   Leeftijd: 10+

   Je staat op het punt om op een 3-daagse tour door de geschiedenis te gaan, een reis van duizenden jaren in een tijdmachine om grote momenten uit het verleden te ervaren.
   Trekking through History bestaat uit 3 rondes, die elk een dag van je reis vertegenwoordigen. Elke dag bezoek je een reeks historische gebeurtenissen en bij elke gebeurtenis breng je een aantal uren door. Onderweg verdien je punten als je je aan het reisplan houdt en historische gebeurtenissen in chronologische volgorde bezoekt. Kom, we gaan vertrekken!

   Tucana Builders

   Uitgever: Jumping Turtle

   Spelers: 1-5

   Duur: 30

   Auteur: Eilif Svensson en Kristian A. Ostby

   Illustrator: OffDutyNinja Inc. en Gjermund Bohne

   Leeftijd: 10+

   Tucana Builders is een vervolg op het bekroonde Trails of Tucana. Plaats tegels op de velden die overeenkomen met de onthulde terreinkaart om dieren met de bijbehorende hutten te verbinden. Alle verbindingen die in ronde 1 scoren, zullen in ronde 2 opnieuw scoren. Ga je dus voor hoge scores in ronde 1, of probeer je slimme kruisingen te maken voor voordelen op de lange termijn?
   Tucana Builders is een eenvoudig te leren spel voor diegenen die houden van uitdagende legpuzzels.

   Unmatched adventures: Tales to amaze

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-4

   Duur: 20-60

   Auteur: Darren Reckner & Jason Hager

   Illustrator: Kwanchai Moriya, Nastya Lehn en JJ Ariosa

   Leeftijd: 10+

   Unmatched Adventures is een coöperatieve versie van het populaire Unmatched. Neem het samen op tegen angstaanjagende schurken en hun handlangers die worden aangestuurd door eenvoudige, maar slimme spelregels. Tales to Amaze brengt klassieke schurken uit de pulpfictie samen met welbekende lokale legendes uit de 20e eeuw. Kies een schurk! Kies de handlangers! Red de wereld!

   Verdant

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-5

   Duur: 45

   Auteur: Randy Flynn

   Illustrator: Beth Sobel

   Leeftijd: 10+

   Verzamel meubilair, huisdieren en vooral veel planten om je huis helemaal groen in te richten. En het belangrijkste is de planten goed te verzorgen. Verdant is een puzzelspel ontworpen door Molly Johnson, Robert Melvin, Aaron Mesburne, Kevin Russ en Shawn Stankewitch. Een puzzelspel voor 1-5 spelers van 10 jaar en ouder.

   Villagers

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-5

   Duur: 45

   Auteur: Haakon Hoel Gaarder & David J Clarke

   Illustrator: Haakon Hoel Gaarder

   Leeftijd: 10+

   Er is een nieuw dorp gesticht en aan jou de taak om dit dorp te laten groeien tot een welvarend dorp. Zoek de allerbeste vaklui en creëer de meeste waardevolle productieketens.

   Zeeën van strijd

   Uitgever: House of monks

   Spelers: 3-6

   Duur: 45

   Auteur: Mark Major, Axel Kleinjan

   Illustrator: Beth Sobel

   Leeftijd: 10 +

   Biedt verschillende gevaren het hoofd om in veiligheid te komen. Kan jij door de woelige wateren navigeren om terug te keren naar de haven met je boot en je kalmte te bewaren?

   Expertspellen

   Age of innovation

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-5

   Duur: 40/p.p

   Auteur: Helge Ostertag

   Illustrator: Alvaro Calvo Escurendero

   Leeftijd: 14 +

   Age of Innovation is een opzichzelfstaand vervolg op het succesvolle bordspel Terra Mystica. Verschillende volkeren, elk met hun unieke vaardigheden, bevolken deze wereld op verschillende terreinen. Hier strijd je om gebouwen te bouwen en ze samen te voegen tot steden. In elk spel kun je nieuwe combinaties van volkeren en thuisterreinen maken, waardoor geen spel hetzelfde is. Inclusief Automa solovariant.

   Autobahn

   Uitgever: Intrafin

   Spelers: 1-4

   Duur: 90-120

   Auteur: Fabio Lopiano

   Illustrator: Nestor Mangone

   Leeftijd: 14 +

   Ontwikkel de Autobahn door het rijkswegennet van Duitsland te bouwen en op te waarderen om je positie binnen de organisatie van de BundesAutobahn te verbeteren. Breid het netwerk uit, start verschillende proojecten op, promoveer werknemers om je strategie te optimaliseren en zorg dat je de beste bijdrage levert aan de Autobahn.

   Alhambra het rode paleis

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 2-6

   Duur: 45-60

   Auteur: Dirk Henn

   Illustrator: Patricia Limberger

   Leeftijd: 14 +

   De beste bouwmeesters uit Europa en de Arabische landen willen graag hun bouwkunsten tonen. Stel het beste bouwteam samen en zorg dat er steeds voldoendepassende valuta voorhanden is. Want of het nu om een steenhouwer uit het Noorden of een tuinman uit het Zuiden gaat, ze willen allemaal een passend loon en eisen de valuta uit hun land van herkomst.

   Clash of the Ardennes

   Uitgever: Elwin Klappe

   Spelers: 2

   Duur: 60

   Auteur: Elwin Klappe

   Illustrator: Elwin Klappe

   Leeftijd: 12 +

   Tactische zetten, strategische planning en een beetje bluf zorgen ervoor dat elk spel een meeslepende ervaring wordt. Het spel is makkelijk te leren, behoeft geen historische kennis en staat binnen een paar minuten op tafel. Het is jouw doel om specifieke wegen te veroveren door het inzetten van (speciale) eenheden.

   Delta

   Uitgever: Game Brewer

   Spelers: 2-4

   Duur: 90-120

   Auteur: Franz Couderc

   Illustrator: Nastya Lehn

   Leeftijd: 12 +

   In het bordspel Delta betreden spelers een fascinerende wereld waarin wetenschap en mysterie hand in hand gaan.

   Deltais een avontuurlijk, strategisch steampunk bordspel waarin spelers zich moeten ontpoppen als slimme avonturiers en wetenschappers. Met elke beweging op het bord en elke strategische keuze, duik je dieper in het mysterie van de kristallen en de wereld van de PSE's.

   Evacuation

   Uitgever: Jumping Turtle

   Spelers: 1-4

   Duur: 75-150

   Auteur: Vladimir Suchy

   Illustrator: Michal Peichl

   Leeftijd: 14 +

   De zon heeft zijn greep op de aarde verstevigd. De temperaturen stijgen en de hittegolven worden steeds heviger. Het duurt niet lang meer voor al het leven wordt weggevaagd.

   De enige hoop ligt in een nieuwe wereld. Het is aan jou om je mensen te evacueren, maar post op. De tijd dringt!

   First in flight

   Uitgever: Happy Meeple games

   Spelers: 1-4

   Duur:45-75

   Auteur: Ben Rosset en Matthew O' Malley

   Illustrator: Thomasz Bogusz en Amelia Sales

   Leeftijd: 12 +

   Kruip in de schoenen van de gebroeders Wright, Samuel Langley en andere luchtvaartpioniers, bouw je eigen vliegtuig en vlieg als eerste door de wolken.

   Ga de lucht in om je ontwerp te testen, nieuwe records te breken en ervaring op te doen, hopelijk zonder te crashen. Keer dan terug naar de werkplaats om je ontwerp te verfijnen en vervolgens langere vluchten te maken. 

   Het witte kasteel

   Uitgever: 999 Games

   Spelers: 1-4

   Duur: 80

   Auteur: Joan Guardiet

   Illustrator: Shel S. & Isra C.

   Leeftijd: 12 +

   Het Witte Kasteel van Himeji is de zetel van de machtige daimyo Sakai Tadazumi. Als leider van een kleine stam probeer je familieleden op belangrijke posities in het Witte Kasteel te krijgen, van politieke functies tot militaire posities, maar ook zo laag als de arbeiders, die voor de paleistuinen zorgen. Kun jij de toekomst van jouw stam veiligstellen in het hof van de Witte Reiger?

   Marrakesh

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 2-4

   Duur: 90-120

   Auteur: Stefan Feld

   Illustrator: Franz Vohwinkel & Patricia Limberger

   Leeftijd: 12 +

   Er is werk aan de winkel in Marrakesh! Als rijke burgers van de stad gebruiken jullie je assistenten om je invloed te vergroten in de Koutoubia-moskee en het Bahia-paleis. Dwaal door de soeks en pingel met de handelaren om kostbare luxegoederen te vergaren. Ga naar het marktplein Djemaa el Fna met zijn waterverkopers, verhalenvertellers, slangenbezweerders en jongleurs. Ontdek oases in de Sahara en bevaar de rivier Tensift.

   Marvel United

   Uitgever: Happy Meeple games

   Spelers: 1-4

   Duur: 40

   Auteur: Eric M. Lang en Andrea Chiarvesio

   Illustrator: Edouard

   Leeftijd: 14 +

   Elke schurk onthult zijn unieke masterplan met kaarten die bepaalde effecten hebben en bedreigingen die uitdagingen vormen op de locaties.

   Je moet zorgvuldig kiezen welke kaarten je uit jouw deck wilt spelen om bepaalde acties en superkrachten te gebruiken. Als je jouw acties combineert met die van andere spelers, kun je het onmogelijke doen.

   Bepaal jullie verhaallijn, verenig jullie krachten en versla de schurk!

   Medical mysteries: New York emergency room

   Uitgever: Identity Games

   Spelers: 1-4

   Duur: 60/p.p

   Auteur: 

   Illustrator:  

   Leeftijd: 14 +

   Werk samen als een team om mysterieuze medische gevallen te ontrafelen en jullie patiënten te helpen de nacht te overleven. De klok tikt, dus zorg dat je de juiste beslissingen maakt om de patiënt te redden. Elke doos bevat vier verschillende patiënten, waarbij je ongeveer 60 minuten per patiënt bezig bent om het mysterie op te lossen.

   Oranje zal overwinnen!

   Uitgever: Liberation Game Design

   Spelers: 1-5

   Duur: 90-180

   Auteur: Marcel Köhler & Andrew Haught

   Illustrator: Churchill J., Leone F., Ferreira F., Cano Rodríguez I., Padilla J. en D'Angelo M.

   Leeftijd: 14 +

   Het Nederlandse Verzet: Oranje Zal Overwinnen! is een scenario-gebaseerd coöperatief spel over het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

   Elke speler bestuurt een personage dat gebaseerd is op een echte verzetsstrijder. Deze tien verschillende personages hebben hun eigen stapel van drie unieke Character cards, gebaseerd op wat deze persoon heeft gedaan tijdens de oorlog.

   Ratten van Wistar

   Uitgever: DSV Games

   Spelers: 1-4

   Duur: 90

   Auteur: Danilo Sabia & Simone Luciani

   Illustrator: Candida Corso é Sara Valentino

   Leeftijd: 13 +

   In Ratten van Wistar speel je de rol van één van de vier ratten die ontsnapt zijn uit het beroemde Wistar Instituut. Je stuurt jouw rattenfamilie aan om te bewijzen dat jij het meest geschikt bent om de hele kolonie te leiden. Met 180 unieke uitvingingskaarten is Ratten van Wistar elk potje anders!

   Rovers van Scythië

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-4

   Duur: 60

   Auteur: Shem Phillips

   Illustrator: Sam Phillips

   Leeftijd: 12 +

   In Rovers van Scythië maak je deel uit van een moedig en krijgsachtig volk: de Scythiërs. Het doel in dit spel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te behalen door dorpen in het oude Griekenland, Perzië en Assyrië te plunderen.

   Shipyard

   Uitgever: Jumping Turtle

   Spelers: 1-4

   Duur: 60-120

   Auteur: Vladimir Sushy

   Illustrator: Adéla Stopka en Michal Reznicek

   Leeftijd: 14 +

   Stap aan boord van Shipyard en laat je meenemen naar de 19e eeuw, een tijd waarin zeevaart van cruciaal belang werd. In Shipyard draait alles om strategie en planning. Je neemt de rol aan van een scheepsbouwer en moet werknemers aannemen, accessoires kopen en het respect winnen van beoordelingscommissies. Vergeet ook niet een kanaal te huren om je schepen te kunnen laten varen!

   Spirit Island

   Uitgever: 999 Games

   Spelers: 1-4

   Duur: 90-120

   Auteur: R. Eric Reuss

   Illustrator: Jason Behnke, Loic Belliau,Kat G. Birmelin, Cari Corene, Lucas Durham, Rocky Hammer, Sydni Kruger, Nolan N. Nasser, Jorge Ramos, Moro Rogers, Graham Sternberg, Shane Tyree & Joshua Wright

   Leeftijd: 14 +

   Coöperatief bordspel, waarin iedere speler een spirit uit de natuur is, die zijn eiland verdedigt tegen binnendringende kolonisten. Elke ronde komen de spirits tegelijkertijd in actie, waarbij ze hun eigenschappen inzetten om de indringers terug te dringen, het eiland te versterken en de lokale bevolking, de Dahan, te helpen. Het spel eindigt echter in een nederlaag als het eiland door de plaag is overspoeld, een spirit volledig is vernietigd of je te langzaam handelt. Kunnen jullie het eiland redden?

   Starship Captains

   Uitgever: White Goblin

   Spelers: 1-4

   Duur: 25/p.p

   Auteur: Vit Vodica

   Illustrator: Michaela Zaoralová

   Leeftijd: 12 +

   Samen met je verbeterde bemanningsleden en je schip verken je een steeds veranderende sterrenstelsel vol gevaarlijke piraten en interplanetaire missies om je reputatie te versterken en beloningen te ontvangen. Heb jij het in je om je bemanning goed op te leiden en de beste kapitein van het heelal te worden?

   Terraforming Mars

   Uitgever: Intrafin

   Spelers: 1-4

   Duur: 45

   Auteur: Jacob Fryxelius

   Illustrator: Daniel Frycelius

   Leeftijd: 14+

   We zijn er eindelijk in geslaagd om kolonies op Mars te bouwen, maar nu staan we voor een nog veel grotere uitdaging: de planeet tot leven brengen en er een nieuw thuis voor de mensheid creëren! Zal jouw corporatie vooroplopen? TM: Het dobbelspel is gebaseerd op het bestverkochte strategiespel Terraforming Mars en combineert 60 speciale dobbelstenen met 159 unieke kaarten om zowel families als gevorderde spelers een snelle en eenvoudig te leren spelervaring te bieden...

   The Brain

   Uitgever: 999 Games

   Spelers: 1-4

   Duur: 15-30

   Auteur: Peter Jurgensen

   Illustrator: Ross Ciuppa - The Outer Eye

   Leeftijd: 12+

   In dit coöperatieve kaartspel vormen jullie samen één brain en probeer je steeds dezelfde puzzel op te lossen. Maar... je mag tijdens het spel niet met elkaar communiceren. Lukt het jullie om met logica, deductie, tellen en een beetje geluk alle kaarten weg te spelen? Probeer het op elk niveau net zolang totdat het jullie wél lukt!

   The isle of cats

   Uitgever: Intrafin

   Spelers: 1-4

   Duur: 60-90

   Auteur: Frank West

   Illustrator: Dragolisco

   Leeftijd: 12+

   Ontdek de magie van kattenredding! De Isle of Cats - het ultieme avontuurlijke bordspel! The Isle of Cats is een competitief, card-drafting, polyomino kattenplaats-bordspel.

   Dit spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers en biedt tevens een boeiende solo- en familievariant. Zelfs de meest doorgewinterde spelers worden uitgedaagd met een extra modus die hun vaardigheden op de proef stelt!

   Wyrmspan

   Uitgever: 999 Games

   Spelers: 1-5

   Duur: 90

   Auteur: Connie Vogelmann

   Illustrator: Clementine Campardou

   Leeftijd: 14+

   In Wyrmspan bouw je een toevluchtsoord voor draken. Jouw heiligdom start met een karmijnhol, gouden spelonk en amethystkloof. In de loop van het spel graaf je extra velden uit en lok je draken om daar te leven. Zo kun je de krachtige vaardigheden van je draken combineren en de gunst van het drakengilde verdienen.

   Alle ingezonden spelen