Gouden Ludo 2024


Ook dit jaar reiken we als FORUM-Federatie vzw weer de Vlaamse spellenprijs voor beste expert-spel en beste familiespel uit.  Spelliefhebbers uit Vlaanderen en Brussel kunnen de door uitgevers, fabrikanten en spelmakers voorgedragen spellen spelen en beoordelen. Op basis van hun beoordeling zal in augustus 2024 een top 3 worden opgesteld voor elke categorie. Vervolgens kunnen alle spelliefhebbers terug hun stem uitbrengen. 


De prijsuitreiking zal plaatsvinden op Spel 2024, dat doorgaat in Hal 3 van Antwerp Expo op 23 en 24 november 2024.   
Wil je graag dat we met alle genomineerden spellen van de Gouden Ludo op jouw club langskomen? Contacteer ons dan even om de mogelijkheden te bekijken!

Alle ingezonden spelen

Familiespellen

Amygdala

Uitgever: Game Brewer

Spelers: 2-4

Duur: 90

Auteur: Wolfgang Kramer, Michael Kiesling

Illustrator: Anastasia Cartovenco

Leeftijd: 10 +

In het abstracte strategiespel Amygdala strijden spelers om de controle over verschillende regio's, elk geassocieerd met een emotie.

De speler met de meeste emoties in elke regio kan aan het einde van het spel grote punten scoren, maar alleen als hij erin slaagt om een emotietegel die bij de regio hoort die hij wil scoren vrij te spelen en te plaatsen.

Boeboeks, de grote oversteek

Uitgever: Pelckmans

Spelers: 2+

Duur: 20

Auteur: Marc De Bel

Illustrator: Frieda Van Raevels Cartovenco

Leeftijd: 4+, 8+

Dit fantastimastische gezelschapsspel neemt je mee naar de vuilnisbelt aan de rand van het Biezebos, waar de Boeboeks zich geregeld rot amuseren.

Met alles wat je in de doos vindt, kun je kiezen uit twee spelvormen naargelang de leeftijd van de spelers. De oversteek maken kan al vanaf 4 jaar. Op een speelse manier leren de kleinste keutels kleuren en voorwerpen herkennen en benoemen en ontwikkelen ze richtinggevoel. Maar ook voor minder kleine keutels vanaf 8 jaar is dit een doosje boordevol pret. 

De kiekeboes, de verjaardagstaart

Uitgever: Pelckmans

Spelers: 2-6

Duur: 45

Auteur: Pelckmans

Illustrator: Merho

Leeftijd: 8+

Het verjaardagsfeest van Fanny dreigt in het honderd te lopen, omdat iedereen vergeten is om de taart op te halen bij Bakkerij Bastaart. Wat een flater! De Kiekeboes moeten hun beste beentje voorzetten om van Fanny's verjaardag toch een succes te maken en de taart tijdig op het feest te krijgen.

Mycelia

Uitgever: Ravensburger

Spelers: 1-4

Duur: 45

Auteur: Daniel Greiner

Illustrator: Justin Chan

Leeftijd: 9+

Myceliais opgebouwd rond het populaire spelmechanisme ‘deckbuilding’, maar dan in een eenvoudige en spannende uitvoering voor het hele gezin. Doel van het spel is, alle dauwdruppels op de juiste plek op het spelbord te krijgen en ze daarna naar de tempel weg te spelen. Dankzij het eenvoudige spelprincipe is dit spel ideaal om bekend te worden met de wereld van de deckbuilding spellen.

Sea salt & paper

Uitgever: Gameinbiz

Spelers: 2-4

Duur: 30

Auteur: Bruno Cathala & Théo Rivière

Illustrator: P.-Y. Gallard & L. Derainne

Leeftijd: 8+

Een paar fijn gevouwen papiertjes en er komt een heel zee-universum tot leven. Creëer je eigen oceaan. Stel je hand samen, leg kaarten neer voor hun effect, en beslis of je de ronde wilt beëindigen. Maar je moet kiezen: de ronde onmiddellijk stoppen of de anderen een extra beurt geven om te proberen de kloof te vergroten. Is het het risico waard?

Zeeën van strijd

Uitgever: House of monks

Spelers: 3-6

Duur: 45

Auteur: Mark Major, Axel Kleinjan

Illustrator: Beth Sobel

Leeftijd: 10 +

Biedt verschillende gevaren het hoofd om in veiligheid te komen. Kan jij door de woelige wateren navigeren om terug te keren naar de haven met je boot en je kalmte te bewaren?

Expertspellen

Clash of the Ardennes

Uitgever: Elwin Klappe

Spelers: 2

Duur: 60

Auteur: Elwin Klappe

Illustrator: Elwin Klappe

Leeftijd: 12 +

Tactische zetten, strategische planning en een beetje bluf zorgen ervoor dat elk spel een meeslepende ervaring wordt. Het spel is makkelijk te leren, behoeft geen historische kennis en staat binnen een paar minuten op tafel. Het is jouw doel om specifieke wegen te veroveren door het inzetten van (speciale) eenheden.

Delta

Uitgever: Game Brewer

Spelers: 2-4

Duur: 90-120

Auteur: Franz Couderc

Illustrator: Nastya Lehn

Leeftijd: 12 +

In het bordspel Delta betreden spelers een fascinerende wereld waarin wetenschap en mysterie hand in hand gaan.

Deltais een avontuurlijk, strategisch steampunk bordspel waarin spelers zich moeten ontpoppen als slimme avonturiers en wetenschappers. Met elke beweging op het bord en elke strategische keuze, duik je dieper in het mysterie van de kristallen en de wereld van de PSE's.

Alle ingezonden spelen