Gouden Ludo 2020

Ondanks enige vertraging en met een aangepaste nominatieprocedure omwille van covid-19, zijn de nominaties voor de twaalfde editie van de Gouden Ludo bekend gemaakt. Ook dit jaar zijn er weer drie familie- en drie experttitels genomineerd. We stellen ze hieronder graag aan je voor.

De Crew: Op weg naar de 9e planeet

De Crew: Op weg naar de negende planeetGenomineerd 'Familie'

Als lid van De Crew moet je samen missies vervullen om de verschillende opdrachten te doen slagen. Hoeveel en hoe moeilijk deze opdrachten zijn kan je zelf bepalen door te kiezen uit maar liefst 50 verschillende missies.

Het spel zelf draait om het halen van slagen met een aparte kleur als troefkaart. Hoewel het een coöperatief spel is mogen spelers tussendoor niet met elkaar communiceren. Wel mag je in de meeste missies 1 keer informatie met je mede-crewleden delen over 1 specifieke kaart.

Door de verschillende moeilijkheidsgraden en het samenwerken is dit een ideaal kaartspel om nieuwe spelers kennis te laten maken met het principe van slagen halen en de bijbehorende strategieën. Anderzijds geven de latere missies zeker voldoende uitdaging voor de meer ervaren spelers!

Categorie 'familie'

999 Games, 2020

999 Games

Thomas Sing

Marco Armbruster

2-5 spelers

vanaf 10 jaar

20 minuten

De Zoektocht naar El Dorado

WingspanGenomineerd 'Expert'

In ‘De zoektocht naar El Dorado’ moet je je snelheid, je pad door de jungle en je expeditieleden (“Aangenaam gezelschap, zo’n miljonairsdochter, maar houdt ze ons niet te veel op?”) zorgvuldig kiezen. De meeste goudzoekers blijven immers met lege handen achter…

In speltermen? Een deck builder! Eentje waarin je je expeditie zo snel mogelijk van punt A naar… El Dorado verplaatst. Het traject loopt over verschillende borden, die je elk spel anders kan schikken. Misschien kan die miljonairsdochter de ene keer wel een propellervliegtuig voor je regelen, de andere keer neem je toch beter een kapitein mee…

‘De zoektocht naar El Dorado’ is een geslaagd, knap vormgegeven bordspel: een korte spelduur en eenvoudige spelregels voor met de kinderen dat tegelijkertijd uitdagend en variabel genoeg is voor meer ervaren spelers.

Categorie 'familie'

999 Games, 2020

999 Games

Reiner Knizia

Vincent Dutrait

2-4 spelers

vanaf 10 jaar

40 minuten

Tiny Towns

Tiny TownsGenomineerd 'Familie'

Iedereen luistert in spanning wanneer de ‘Master Builder’ het volgende bouwmateriaal laat aanrukken. Na wat gejuich of gezucht hoor je het kraken van hersenen die patronen maken van glas, baksteen, metaal en andere grondstoffen. In een mum van tijd rijzen de gevarieerde gebouwen uit de grond. Elk dorpje vertoont al snel z’n eigenheid en wordt hoe langer hoe waardevoller. Als bouwer wring je op je laatste stukjes vrije bouwgrond liever nog een mooi monument dan een waardeloos kot. De volgende keer is het aanbod architectenplannen helemaal anders en zo bouw je telkens een ander klein dorp in ‘Tiny Towns’.

Categorie 'familie'

White Goblin Games, 2020

White Goblin Games

Peter McPherson

Matt Paquette

1-6 spelers

vanaf 10 jaar

45 minuten

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk KoninkrijkGenomineerd 'Expert'

Op het einde van het Karolingische rijk trachten de spelers als architecten indruk te maken op de koning. Bewezen loyaliteit van een speler wordt aangeduid op een afzonderlijk scorespoor. Als een speler niet loyaal is, betaalt hij geen belastingen en kan hij ook handelen op de zwarte markt, hetgeen voordelig is. Echter verliest hij wel punten, terwijl een loyale speler daarentegen punten wint.

Elke beurt kiest een speler een locatie op het speelbord waar hij een arbeider in de eigen kleur plaatst. Hoe meer arbeiders van een speler op eenzelfde locatie staan, hoe meer voordelen de betrokken speler op deze locatie verwerft. Te veel arbeiders van een speler op een locatie, lokt evident de nodige aandacht waardoor andere spelers deze arbeider gevangen kunnen nemen! Ook een bijdrage aan de bouw van de grote kathedraal kan op goedkeuring van de koning rekenen. Maar ook de belastingontvanger eist uiteraard zijn deel op. Als je beslist om geld op te halen bij het belastingkantoor, verlies je echter wel van je loyaliteit.

In dit werkverschaffingsspel komt het erop aan overwinningspunten te verdienen door slim je arbeiders in te zetten, dit totdat een vooraf aantal gebouwen zijn opgericht. Het aantal arbeiders en locaties is trouwens beperkt, zodat elke zet belangrijk is. Voor de doorwinterde speler bestaat er een variant (spelersborden met unieke eigenschappen) en ook een solospel is mogelijk.

Categorie 'expert'

White Goblin Games, 2020

White Goblin Games

Shem Phillips, S J Macdonald

Mihajlo Dimitrievski

1-5 spelers

vanaf 12 jaar

90 minuten

Fuji Koro

Fuji KoroGenomineerd 'Expert'

Je bent een samoerai rond het jaar 1700. De Shogun heeft je, samen met je mede-samoerai, opgedragen om zoveel mogelijk waardevolle voorwerpen te redden uit de tempels gelegen in een vulkaan die op het punt van uitbarsten staat.

Gaandeweg zullen jullie de vulkaan ontdekken, voorwerpen verzamelen, en je uitrusting (sandalen, zwaard en helm) verbeteren. Met je sandalen kan je over lava bewegen, met je zwaard kan je aanvallen en je helm dient als verdediging. Maar opgepast voor de draken die zich ook in de vulkaan bevinden! Sommige zijn zo sterk dat je zal moeten samenwerken om ze te verslaan.

Nadat iemand een puntentotaal heeft gescoord van 30 of meer vangt het tweede deel van het spel aan, de vulkaan staat op het punt uit te barsten! Het is nu zaak tijdig uit de vulkaan te ontsnappen en je waardevolle voorwerpen aan de Shogun aan te bieden. Het spel heeft zowel een coöperatieve als een competitieve variant.

Categorie 'expert'

Game Brewer, 2019

Game Brewer

Jerome Demeyere

Miguel Coimbra

1-6 spelers

vanaf 12 jaar

30 minuten/speler

The Magnificent

The MagnificentGenomineerd 'Expert'

In The Magnificent proberen spelers magnifieke circusacts op te voeren door een podium te geven aan de beste artiesten

Elke beurt neem je een gekleurde dobbelsteen uit de voorraad. Hoe hoger de waarde, hoe sterker je actie, maar hoe duurder de actie wordt. Neem je meerdere dobbelstenen van dezelfde kleur in een ronde, dan mag je de waardes ervan bij elkaar optellen. Kies je voor vele kleine shows of ga je net voor een grootse finale? Diegene die de meeste tickets kan verkopen wint!

The Magnificent speelt vlot met zowel lange termijn als korte termijndoelen. Het gebruik van de dobbelstenen is weldoordacht waarbij de geluksfactor minimaal is. Iedere speler heeft ook zijn eigen kleine voordelen bij de start van het spel wat de herspeelbaarheid ten goede komt. Visueel spatten de felle kleuren van het spelbord af.

Categorie 'expert'

Jumping Turtle Games, 2019

Hydra Games Distribution

Eilif Svensson, Kristian Amundsen Østby

Martin Mottet

1-4 spelers

vanaf 14 jaar

60-90 minuten