Gouden Ludo 2012

Het gezelschapsspel Het Dorp, uitgegeven bij 999 Games, heeft de Gouden Ludo 2012 gewonnen. Hoewel 'Het Dorp' volgens velen favoriet was om de Vlaamse spellenprijs dit jaar te winnen, zorgden de spellenclubs die aan de verkiezing hebben deelgenomen voor een erg spannende eindstrijd.

Met 27,3% van de stemmen won 'Het Dorp' maar nipt van King of Tokyo (Iello/Asmodee Benelux), dat met 26,9% van de stemmen meer dan zomaar een uitdager was. De andere genomineerden Kingdom Builder (Queen Games/Asmodee Benelux) en Revolver (White Goblin Games) volgden met respectievelijk 23,9% en 21,9% van de stemmen.

Het Dorp

Het DorpWinnaar Gouden Ludo 2012

Dit bordspel toont het leven zoals het was, nog niet zo fenomenaal lang geleden. De spelers vertegenwoordigen elk één van de families in het dorp en streven naar een zo groot mogelijke naam en faam. Door het uitvoeren van grote en kleine acties dragen de spelers in meer of mindere mate bij aan het leven in het dorp. Helaas verstrijkt daardoor ook de tijd: de familieleden worden ouder en zullen uiteindelijk zelf deel gaan uitmaken van de dorpsgeschiedenis. Het komt er dus niet alleen op aan om hard te werken en in het levensonderhoud van je familieleden en het dorp te voorzien: spelers moeten bovendien zorgen voor nakomelingen om zich ook van een plaatsje in de dorpskronieken van morgen te verzekeren.

De auteurs zijn er in geslaagd de vele facetten van het familie- en dorpsleven te vatten in een veelzijdig en fraai vormgegeven bordspel dat heel wat tactische uitdagingen biedt in een herkenbare context. Het innovatieve maar bevattelijke actiemechanisme houdt de beurten echter kort en zorgt mede voor een verrassend vlot spelverloop.

In Duitsland werd 'Het Dorp' uitgeroepen tot 'Kennerspiel des Jahres' en kaapte het ook de 'Deutscher Spiele Preis' weg. Daarnaast werd het genomineerd voor de Portugese spellenprijs 'Jogo do Ano' en een 'International Gamers Award'.

999 Games, 2012

--

Inka & Markus Brand

Dennis Lohausen

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

60-90 minuten

Kingdom Builder

Kingdom BuilderGenomineerd Gouden Ludo 2012

De vlag dekt absoluut de lading: in 'Kingdom Builder' bouwen de spelers aan een koninkrijk door het plaatsen van nederzettingen. Het variabele spelbord toont zeven terreintypes, waarvan een speler in elke beurt slechts één soort mag bebouwen. Op het spelbord staan tevens speciale locaties en kastelen afgebeeld. Door hun nederzettingen hier te plaatsen, kunnen de spelers bonusacties uitvoeren of goud verdienen. Spelers die bij het plaatsen van hun nederzettingen bovendien rekening houden met de voorwaarden op de opdrachtkaarten, krijgen daarvoor aan het einde van het spel nog meer goud. De speler met het meeste goud, wint het spel.

Bij 'Kingdom Builder' is variatie troef! Het modulaire spelbord is telkens weer anders samengesteld, van de 8 bonusacties zijn er in elk spel weer 4 andere beschikbaar en ook de combinatie van opdrachtkaarten (3 kaarten van 10) zorgt er voor dat elk spel anders verloopt en andere tactische uitdagingen stelt.

'Kingdom Builder' werd in Duitsland verkozen als 'Spiel des Jahres' en werd ook genomineerd voor een 'International Gamers Award'. Het spel is bovendien bedacht door Donald X. Vaccarino, wiens 'Dominion' zich in 2009 ook al onder de genomineerden bevond.

Queen Games, 2011

Asmodee Benelux

Donald X. Vaccarino

Oliver Schlemmer

2-4 spelers

vanaf 8 jaar

45 minuten

King of Tokyo

King of TokyoGenomineerd Gouden Ludo 2012

Dit turbulente dobbelspel speelt zich af in een platgeslagen versie van de Japanse hoofdstad. Letterlijk dan, want de spelers vertolken de rol van monsterlijke krachtpatsers die als eerste twintig winstpunten proberen te verdienen of, als dat niet lukt, elkaar Godzilla-gewijs tot moes (= nul levenspunten) proberen te meppen. Wie aan de beurt is, mag drie keer dobbelen met een set imposant ogende teerlingen. Met de gedobbelde combinaties kunnen de spelers niet alleen winst- en levenspunten verdienen, maar ook energiestenen of slagkracht. De energiestenen kan men gebruiken om actiekaarten te kopen, slagkracht om de tegenspelers schade toe te brengen, wat hen levenspunten kost. Een ingenieuze spelregel maakt dat recupereren van opgelopen schade niet altijd mogelijk is, en dan is doormeppen de enige optie.

Spelbedenker Richard Garfield, die we al kennen van het wereldwijd gespeelde Magic: The Gathering, levert met 'King of Tokyo' een luchtig, ietwat geschift maar verslavend dobbelspel af. Ondanks het dobbelgegeven blijft er ook steeds ruimte voor tactische overwegingen. 'King of Tokyo' werd voorheen al genomineerd voor spellenprijzen in Italië, Japan en de Verenigde Staten.

Iello, 2012

Asmodee Benelux

Richard Garfield

Benjamin Raynal

2-6 spelers

vanaf 8 jaar

30 minuten

Revolver

RevolverGenomineerd Gouden Ludo 2012

Het kaartspel 'Revolver' plaatst twee spelers lijnrecht tegenover elkaar in een reeks achtervolgingen en geweergevechten. De ene speler leidt een bende bankovervallers (The Coly Gang) terwijl de andere de arm der wet (kolonel Ned McReady) vertolkt. De strijd wordt in maximaal vijf manches beslecht. Beide spelers beschikken daarvoor over een eigen maar verschillend boek kaarten. Elke kaart heeft zijn eigen, unieke eigenschappen maar ook een sterkte en een kostprijs. Afhankelijk van de plaats en het moment van het gevecht zijn de kaarten soms meer of minder effectief, soms makkelijker of moeilijker inzetbaar. De spelers moeten dus goed afwegen welke kaarten ze wanneer willen gebruiken om hun doel te bereiken.

'Revolver' is een erg sfeervol uitgevoerd kaartspel en heeft alles wat je van een goede western verwacht: sympathieke slechterikken, foute helden, rokend metaal maar vooral een spanningsboog om 'u' tegen te zeggen. Wie de smaak te pakken heeft, kan meer variatie in het spel brengen met de beschikbare (en nog geplande) uitbreidingssets.

White Goblin Games, 2011

--

Mark Chaplin

Xavier Carrascosa, Chechu Nieto

2 spelers

vanaf 12 jaar

45 minuten