Gouden Ludo 2015

Het gezelschapsspel Colt Express van bedenker Christophe Raimbault is de winnaar van de Gouden Ludo 2015. Het spel wordt uitgegeven door Ludonaute en verdeeld door Asmodee Benelux. De Gouden Ludo is een jaarlijkse onderscheiding voor het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt en is een initiatief van FORUM-Federatie vzw, die de prijs toekent op basis van een bevraging van de eigen leden en andere spellenclubs in Vlaanderen.

Colt Express won daarmee van de drie andere genomineerde spellen. Dat waren Aquasphere (Quined Games), Concept (Repos Production) en Qwirkle (999 Games). De prijs werd op vrijdag 20 november 2015 in Antwerpen worden uitgereikt tijdens een speciale nocturne aan de vooravond van de zestiende jaarlijkse gezelschapsspellenbeurs 'Spel'.

Colt Express

Colt ExpressWinnaar Gouden Ludo 2015

Colt Express is een bijzonder bordspel met een fraaie 3D-trein in een wild west-decor. De spelers zijn treinovervallers die azen op de grootste buit. Elk van hen heeft een eigenschap die hem onderscheidt van zijn collega-overvallers. Om zoveel mogelijk buit te vergaren zullen ze doorheen de trein moeten lopen, vanuit de coupés op het dak klimmen, en de concurrentie met de revolver dan wel met de blote vuist uit de weg trachten te ruimen.

Een rondekaart bepaalt hoeveel acties elke speler kan uitvoeren en of hij deze openlijk of in het geheim uitvoert. De spelers zijn sowieso beperkt door de kaarten die ze deze ronde van hun eigen trekstapel genomen hebben. Alle acties in een ronde worden met behulp van deze kaarten eerst gepland, en pas nadien in daden omgezet. Dat zorgt meermaals voor verrassende wendingen, onverwachte ontmoetingen met elkaar of met een boze sheriff...

Colt Express is een origineel, luchtig en mooi vormgegeven gezelschapsspel dat met z'n combinatie van bluf, geluk en een vleugje tactiek vooral gezinnen en vriendengroepen zal bekoren.

Ludonaute, 2015

Asmodee Benelux

Christophe Raimbault

Jordi Valbuena

2-6 spelers

vanaf 10 jaar

30-40 minuten

Aquasphere

AquasphereGenomineerd Gouden Ludo 2015

AquaSphere is een intens bordspel waarbij de spelers in een onderzoekstation op de zeebodem werkzaam zijn. Ieder van hen beschikt over een ingenieur en een laboratorium van waaruit robots worden geprogrammeerd om in zes verschillende controlekamers taken uit te voeren. Diegene die op het einde van een ronde de meerderheid aan kamers controleert, krijgt daarvoor prestigepunten.

Prestige is daarnaast ook te verdienen door gedurende de vier spelronden kristallen te verzamelen, schepen in te zetten, inktvissen te vangen, je laboratoriumcapaciteit te vergroten en bepaalde speciale acties te verwerven. Ook de tijdsfiches, nodig voor bv. het verplaatsen van robots en het uitvoeren van uitgestelde acties, spelen een cruciale rol.

Alles bij elkaar genomen is AquaSphere een spel voor de fervente liefhebbers van strategie waarbij planning en timing van doorslaggevend belang zijn.

Quined Games, 2014

--

Stefan Feld

Dennis Lohausen

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

90-120 minuten

Concept

ConceptGenomineerd Gouden Ludo 2015

Concept is een partyspel en vraagt een flinke dosis fantasie. De spelers trachten een concept (voorwerp, dier, spreekwoord, of wat dan ook) duidelijk te maken aan de andere spelers of teams door het geven van tips. Deze tips worden gegeven door blokjes te plaatsen op de afbeeldingen op het speelbord. Daarbij kunnen verschillende kleuren van blokjes worden aangewend om associaties te leggen. De afbeeldingen op het speelbord zijn erg gevarieerd: soms eenduidig, zoals kleuren en vormen, maar veelal ambigu, zoals een symbool dat zowel 'huis', 'interieur' als 'huishoudelijk' kan betekenen.

Datgene wat geraden moet worden kan eenvoudig zijn, zoals bijvoorbeeld een dier of voorwerp, maar kan indien gewenst ook moeilijk tot aartsmoeilijk zijn zoals een televisieserie, een filmpersonage, een zegswijze of een ander concept (bv. struisvogelpolitiek of oorlogskwetsuur). Met de drie moeilijkheidsniveaus die kunnen worden gehanteerd, is er voor elke liefhebber van dit partyspel wat wils, zodat zelfs kinderen hun creativiteit kunnen botvieren bij niet al te moeilijke begrippen.

Repos Production, 2014

Asmodee Benelux

Gaëtan Beaujannot, Alain Rivollet

Éric Azagury, Cédric Chevalier

4-12 spelers

vanaf 10 jaar

45 minuten

Qwirkle

QwirkleGenomineerd Gouden Ludo 2015

Qwirkle is een kleurrijk legspel waarbij verschillende tegels aan elkaar worden gelegd om zoveel mogelijk punten te scoren. Er zijn zes verschillende symbolen, telkens in zes verschillende kleuren. Van elke tegel zijn er exact drie identieke exemplaren in voorraad. Punten worden gescoord door tegels in één rechte rij aan te leggen, eventueel zelfs aan twee kanten van een rij zolang deze niet om een hoek gaat. De meeste punten zijn te verdienen met een zgn. Qwirkle: dat zijn zes tegels van eenzelfde kleur met zes verschillende symbolen achter elkaar, of het omgekeerde: zes tegels met een identiek symbool in zes verschillende kleuren. Dan scoor je niet alleen de normale zes punten (hetzij 1 punt per tegel voor de nieuw gevormde reeks), maar bovendien nog eens een extra bonus van zes punten.

Qwirkle is een aangenaam en snel speelbaar familiespel voor alle leeftijden, dat een vleugje tactiek en een scherpe blik vergt. Het voelt eerder klassiek aan, maar wellicht daarom vindt het ook zo snel de weg naar de speltafel.

999 Games, 2014

--

Susan McKinley Ross

--

2-4 spelers

vanaf 8 jaar

45 minuten