Gouden Ludo 2014

Het gezelschapsspel Istanbul van Rüdiger Dorn en verschenen bij White Goblin Games, heeft de Gouden Ludo 2014 gewonnen. Deze jaarlijkse onderscheiding voor het beste, nieuwe Nederlandstalige gezelschapsspel op de Vlaamse markt is een initiatief van FORUM-Federatie vzw, die de prijs toekent op basis van een bevraging van de eigen leden en andere spellenclubs in Vlaanderen. Istanbul won daarmee van drie andere genomineerden. Dat waren De Paleizen van Carrara, Keyflower en Russian Railroads.

De prijs werd op vrijdag 21 november 2014 uitgereikt door de Antwerpse burgemeester Bart De Wever tijdens een speciale nocturne aan de vooravond van de vijftiende jaarlijkse gezelschapsspellenbeurs 'Spel'.

Istanbul

IstanbulWinnaar Gouden Ludo 2014

Het rijke handelsverleden van de historische stad Istanbul komt op verrassende wijze tot leven als de spelers hun handelaar en assistenten via een origineel bewegingsmechanisme over het variabele spelbord loodsen in een spannende race om de meeste edelstenen. Daarvoor moeten grondstoffen en rijkdom vergaard worden, maar om het spel te winnen is ook snelheid geboden en moeten de spelers hun opeenvolgende acties slim proberen te plannen.

Die actiemogelijkheden zijn zoals de spelregels: kort, duidelijk en overzichtelijk. Dat maakt van Istanbul een erg toegankelijk maar evenzeer een uitdagend spel waarin de beurten elkaar in snel tempo opvolgen. Istanbul laat zich in een klein uurtje spelen en zal zowel veelspelers als gelegenheidsspelers en gezinnen met iets oudere kinderen vele uren plezier aan de speltafel bezorgen.

White Goblin Games, 2014

--

Rüdiger Dorn

Andreas Resch, Hans-Georg Schneider

2-5 spelers

vanaf 10 jaar

45-60 minuten

De Paleizen van Carrara

De Paleizen van CarraraGenomineerd Gouden Ludo 2014

Niet het kostbare marmer dat vanuit de steengroeve naar de steden gebracht moet worden maar wel de genadeloze logica van dit spel waardoor veelspelers zonder veel moeite ingemaakt kunnen worden door hun minder ervaren tafelgenoten, vormt de ware schat in deze speldoos.

White Goblin Games, 2013

--

Michael Kiesling, Wolfgang Kramer

Franz Vohwinkel

2-4 spelers

vanaf 10 jaar

60 minuten

Keyflower

KeyflowerGenomineerd Gouden Ludo 2014

Keyflower combineert een doordacht biedmechanisme met een worker placement-principe om te resulteren in een kolonisatiespel dat niet alleen een variëteit aan keuzemogelijkheden biedt, maar ook het visuele karakter van een uitdeinend dorp op een mooie manier op de speltafel brengt.

Quined Games, 2013

--

Sebastian Bleasdale, Richard Breese

Juliet Breese, Gemma Tegelaers

2-6 spelers

vanaf 12 jaar

90 minuten

Russian Railroads

Russian RailroadsGenomineerd Gouden Ludo 2014

De erg bevattelijke spelregels, de diverse keuzemogelijkheden en het avontuurlijke karakter van de aanleg van de Trans-Siberische Spoorlijn maken van Russian Railroads een uitdagend ontwikkelingsspel dat zowel door gelegenheidsspelers als veelspelers gesmaakt zal worden.

999 Games, 2013

--

Helmut Ohley, Leonhard Orgler

Martin Hoffmann, Claus Stephan

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

120 minuten