Gouden Ludo 2019

Op vrijdag 4 oktober zijn de nominaties voor de elfde editie van de Gouden Ludo bekend gemaakt. We stellen ze hieronder graag aan je voor. Op vrijdag 22 november maken we hier ook de winnaars in de beide categorieën bekend. Die worden aangeduid op basis van een bevraging van alle ons bekende spellenclubs in Vlaanderen.

Rovers van de Noordzee

Rovers van de NoordzeeGenomineerd 'Familie'

Spelers kruipen in de huid van Vikingen en trachten roem te vergaren door argeloze nederzettingen op het vasteland te plunderen.

De acties in dit familiespel zijn vrij eenvoudig. Ofwel ronsel je een goede bemanning en voldoende proviand in het dorp en/of breng je offers aan de hoofdman, ofwel ga je met uitgeruste Vikingen op plundertocht. Er zijn drie kleuren van vikingen (zwart, grijs en wit), die mee bepalen waar je één van de voorgaande acties op het speelbord kan uitvoeren.

De rovers van de Noordzee is een mooi gegeven bordspel voor 2 tot 4 spelers waaraan elke familiespeler veel plezier zal beleven. De eigenschappen van de Vikingen uit het dorp, zoals vermeld op de dorpelingenkaarten, zijn niet al te moeilijk. Zolang je maar weet dat 1 OP de afkorting is van 1 overwinningspunt.

Categorie 'familie'

White Goblin Games, 2019

White Goblin Games

Shem Phillips

Mihajlo Dimitrievski

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

75 minuten

Wingspan

WingspanGenomineerd 'Expert'

Tsjilp-tsjilp. In wingspan is elke speler een vogelliefhebber die de beste leefomstandigheden creëert voor vogels in diens opvangcentrum, door vogelkaarten te trekken of uit te spelen, voedsel te verzamelen of eieren te leggen. 150 unieke (Amerikaanse) vogelkaarten vermelden telkens hun puntenwaarde, hoeveel eieren de betrokken vogel in diens nest kan uitbroeden, welk soort nest deze heeft en wat de spanwijdte is van zijn vleugels. Om vogelkaarten te kunnen uitspelen, dient rekening te worden gehouden met de vereiste biotoop van de betrokken vogel en het voedsel dat deze wenst, eventueel aangevuld met eieren die bij de betrokken locatie zijn aangeduid.

Na het neerleggen van een vogelkaart, worden de eigenschappen van alle vogels geactiveerd die in die leefomgeving al hun plekje hebben gevonden. Bij aanvang van het spel worden voorts rondedoelen vooropgesteld, die de mogelijkheid bieden om punten te verwerven bij realisatie van deze doelen.

Het spel, waarbij iedere speler beschikt over een eigen speelbord, is geschikt voor 1 tot 5 spelers. De verschillende vogeleigenschappen zorgen voor een grote herspeelbaarheid en het vogelhuisje waaruit de voedseldobbelstenen rollen, is een streling voor het oog.

Categorie 'expert'

999 Games, 2019

999 Games

Elizabeth Hargrave

Ana Maria Martinez Jaramillo, Natalia Rojas, Beth Sobel

1-5 spelers

vanaf 10 jaar

45-75 minuten

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van KakelenburgGenomineerd 'Familie'

De spelers mogen tijdens dit bordspel even proeven hoe het voelt om een kwakzalver te zijn. Elke kwakzalver koopt doorheen het spel ingrediënten aan. Hiermee kan de speler elke ronde een brouwsel maken. Het maken van het toverbrouwsel gebeurt door blind ingrediënten uit een eigen ingrediëntenzak te trekken, waarbij elk ingrediënt een bepaalde eigenschap heeft. Maar pas op voor de knalerwten die ervoor zorgen dat je drank instabiel wordt… en mogelijk zelfs ontploft!

Dit familiespel waarbij elke speler een zo groot mogelijk (en steeds beter) brouwsel tracht te maken, is gebaseerd op het push-your-luck principe. Een waarzeggerijkaart aan het begin van elke ronde en een mechanisme waardoor achterop geraakte spelers een beetje geholpen worden, zorgen bovendien voor een leuke variatie. Na negen ronden is de winnaar gekend.

Een familiespel dat verrast door zijn eenvoud en gekruid is met een heerlijke spanning, elke ronde opnieuw.

Categorie 'familie'

999 Games, 2018

999 Games

Wolfgang Warsch

Dennis Lohausen, Wolfgang Warsch

2-4 spelers

vanaf 10 jaar

45 minuten

Welcome to...

Welcome to...Genomineerd 'Familie'

In dit kaartspel zijn de spelers Amerikaanse architecten uit de jaren ’50 die op een eigen scoreblad bouwgronden gaan voorzien van huizen, aangeduid met een huisnummer.

Van zodra een bouwgrond (of een reeks bouwgronden) is volgebouwd en door een landmeter is omheind, wordt een verkoopbaar perceel gecreëerd. Deze percelen kunnen worden verkocht aan de prijs die geldt voor een bepaalde grootte, welke prijs door ingeschakelde vastgoedmakelaars kan worden opgewaardeerd.

Zwembaden en parken zijn een aanwinst voor de buurt. Interimarbeiders zijn soepel inzetbaar om de huisnummering eventueel aan te passen, terwijl de stad ook bouwvoorschriften oplegt.

Door het handig combineren van nummers en optionele acties, waaruit alle spelers tegelijk kiezen, bouwt elke aannemer zijn eigen drie straten vol. Tot uiteindelijk iemand kan worden gekroond als de meest prestigieuze architect van de stad.

Categorie 'familie'

Jumping Turtle Games, 2018

Hydra Games Distribution

Benoit Turpin

Anne Heidsieck

1-100 spelers

vanaf 10 jaar

25 minuten

Gugong

GugongGenomineerd 'Expert'

Dit strategische bordspel speelt zich af in China tijdens de Ming-dynastie. Om het opgelegde corruptieverbod te omzeilen, is het de voornaamste taak van elke speler om geschenken te ruilen met ambtenaren, in de hoop een audiëntie bij de keizer te bemachtigen.

Het ruilen van geschenken gebeurt door een geschenkkaart uit te spelen. Rekening houdende met de waarde van de geschenkkaart, kan je vervolgens acties uitvoeren: de eventuele actie van de geschenkkaart en de actie van de locatie waar je de geschenkkaart hebt neergelegd. Actis zoals bijvoorbeeld reizen, overzeese handel drijven, bouwen aan de Chinese muur, het verkrijgen van decreetvoordelen of het gebruiken van intrige.

Door verstandig en taktisch geschenkkaarten in te zetten en de timing van je acties te bepalen, komt een intrigerend en grandioos bordspel tot leven, voor 1 tot 4 spelers.

Categorie 'expert'

Game Brewer, 2018

Game Brewer

Andreas Steding

Andreas Resch, Noah Adelman

1-5 spelers

vanaf 12 jaar

60-90 minuten

Teotihuacan: Stad der Goden

TeotihuacanGenomineerd 'Expert'

In het Mexicaanse Teotihuacan bouwen spelers samen aan de befaamde piramide van de Zon. In dit strategische bordspel beschikt elke speler over arbeiders, die alsmaar ouder worden en uiteindelijk de weg der doden zullen bewandelen (cijfer 6 op de dobbelsteen). Afhankelijk van het aantal eigen aanwezige arbeiders, zal een speler op een van de bereikbare locaties een betere actie kunnen uitvoeren. Arbeiders van andere spelers drijven dan weer de prijs op. De locaties zijn gevarieerd: er worden grondstoffen verkregen, er wordt aan de piramide gebouwd, er worden kostbare maskers verzameld, trappen van de piramides worden beklommen om voordelen te ontvangen en dies meer.

Teotihuacan is een gebalanceerd en mooi vorm gegeven bordspel voor 1 tot 4 spelers dat erg vlot speelt. De vele keuzes worden bepaald door zowel de locaties op het speelbord als de arbeiders (en acties) van jezelf en van andere spelers.

Categorie 'expert'

Jumping Turtle Games, 2019

Hydra Games Distribution

Daniele Tascini

Odysseas Stamoglou

1-4 spelers

vanaf 12 jaar

90-120 minuten